Skola

Här kan du som arbetar på skola eller är elev hitta fakta om tänder och mun, läsa om Fluortanten och få reda på vad du ska göra om ett barn slår ut en tand.

Information om tänder och tandolycksfall för dig som arbetar i skolan

På denna sida har vi samlat material och länkar som vi hoppas kan vara till nytta för dig som lärare eller pedagog och bidra till kunskapen i klassen. Även du som är elev är förstås välkommen att lära dig mer om tänder här.

Tandfakta

Till höger ser du länkar till faktasidor som handlar om barn och tänder. Du hittar även ordlista med vanliga begrepp inom tandvården. Bilder av tandens uppbyggnad respektive tändernas namn finns även som PDF-dokument.

Om olyckan är framme

När barn leker är det lätt att de ramlar och slår sina tänder. Den vanligaste skadan är att en bit av tanden slås av eller att tanden blir lös. Kontakta alltid oss på Folktandvården om barnet har slagit sig i munnen.

Utslagen tand

Skriv gärna ut vår olycksguide och sätt upp på förskolan eller skolan. Här står det vad du ska göra och vart du kan vända dig om ett barn har råkat slå ut en tand:
Olycksguide (PDF-dokument, 93 kB)

Fluortanten

Visste du att Fluortanten har kommit tillbaka? Fluortanterna och Fluormännen arbetar förebyggande med alla barn i grundskolan med syftet att förbättra tandhälsan i länet. I de områden där tandhälsan är sämst startar vi också fluorsköljningar som lärarna sedan genomför på egen hand. Läs mer under Fluortanten.