Publiceringsdatum: 10 februari 2022

Vi forskar för folkhälsan – muncancer och diabetes prioriteras

Lyssna

Våra prioriterade forskningsprojekt analyserar ett kunskapsgap inom tandvården där resultatet kan bidra till folkhälsan inom en överskådlig tid.

Både diabetesvården och cancervården är områden som kostar samhället miljarder kronor årligen, och inte minst orsakar mycket lidande för de drabbade. AI-projektet mot muncancer och Prediabetesprojektet DentDi har prioriterats som forskningsprojekt under de senaste åren och med anledning av dess förväntade betydelse för folkhälsan kommer de att fortsätta vara det under 2022.

Båda projekten identifierar risk för ohälsa tidigt i sjukdomsprocessen genom enkla verktyg och undersökningsmetoder som kan användas i samband med rutinkontroll i tandvården. 

AI-projektet mot muncancer 

Målet med projektet är att under en femårsperiod ta fram ett fungerande screeningprogram som med hjälp av AI hittar individer med förstadier till cancer i munhålan. Screeningen sker med ett enkelt borstprov som kan utföras i allmäntandvården och är smidigt för både patient och behandlare. Resultatet tolkas genom cytologisk screening av slemhinneförändringar med stöd av AI  

Prediabetesprojektet DentDi 

Projektet undersöker hur prediabetes eller diabetes typ 2 kan upptäckas under en vanlig undersökning hos tandläkare eller tandhygienist. Metoden som utvecklas har fått namnet DentDi. Det innovationsdrivna samverkansprojektet genomförs tillsammans med primärvården inom Region Stockholm (Akademiskt primärvårdscentrum, APC) och Karolinska Institutet. 
 

Här kan du läsa mer om vår forskning:
Forskning