För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigt att du känner dig trygg när du besöker oss. Vi tar ansvar och anpassar vår verksamhet enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm för att förhindra spridning av covid-19. Läs mer här

Publiceringsdatum: 13 april 2020

Folktandvårdens mobila team rycker ut till coronapatienter

Lyssna

Folktandvården Stockholm har fått ett nytt uppdrag av regionen om akut tandvård till personer som är eller kan vara smittade av covid-19, omfattas av nödvändig tandvård och bor på äldreboende eller i eget boende.

”Vi är tacksamma för förtroendet och stolta att vi på Folktandvården kan bidra med kunskap och vård i den här svåra situationen”, säger Carina Rossäng, klinikchef för Folktandvårdens mobila enhet.

Folktandvården Stockholms mobila enhet hjälper i samverkan med äldreboenden i Storstockholm äldre och sköra personer med tandvård. Enhetens team med tandläkare, tandhygienist och tandsköterska åker regelbundet ut till äldreboenden med en mobil miniklinik, som ställs upp i ett rum på boendet under några veckor.

Två gånger om året kommer Folktandvården, ger nödvändig tandvård och arbetar för att förbättra munhälsan hos de boende. Mellan besöken händer det förstås att någon av de boende få akuta tandbesvär. Då rycker mobila enhetens akutteam ut, med tandläkarutrustning och röntgenapparat i rullväskor, och ger akut tandvård.

Akut tandvård till äldre och sköra coronapatienter

Som en följd av att det nya coronaviruset har Folktandvården fått utökat uppdrag från Region Stockholm. Folktandvården ger nu akut tandvård till äldre och sköra personer som är eller kan vara smittade av covid-19, både personer på äldreboenden och personer som bor hemma. Möjligheten gäller alla som har ett tandvårdstödssintyg från Region Stockholm och är berättigade till nödvändig tandvård.

För personer på äldreboenden som får akuta tandbesvär, är bekräftat eller misstänkt smittade av covid-19 och omfattas av nödvändig tandvård kontaktar personalen på boendet Folktandvårdens mobila enhet. Personer som bor hemma ringer Folktandvårdens mobila enhet direkt.

Kontakta Folktandvården Stockholms mobila enhet

Telefonnummer: 073-901 35 40
Telefontid vardagar klockan 8.00–16.30
Övrig tid kontaktas Folktandvården Akuten för rådgivning. På kvällar och nätter, ring 1177

God vårdhygien skyddar patienter och medarbetare

Folktandvårdens mobila enhet är vana att hjälpa patienter med olika infektionstillstånd och är alltid noga med vårdhygienen. När medarbetarna besöker patienter som är eller kan vara smittade av covid-19 används den skyddsutrustning som Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm rekommenderar.

Munhälsa och tandvård för seniorer

Munnen är en del av kroppen och även tänderna påverkas av åldrandet. När man blir äldre kan man därför behöva ta hand om sina tänder lite extra. Här får du som är senior tips på hur du tar hand om dina tänder på bästa sätt:
Seniorers tänder

För dig med särskilda behov har Folktandvårdens medicinska tandvård särskild kompetens och erfarenhet:
Medicinsk tandvård