Publiceringsdatum: 13 mars 2020

Folktandvården för ett hållbart samhälle

Lyssna

För oss på Folktandvården Stockholm är det viktigaste målet förbättrad tandhälsa hos våra patienter. Det är också vårt viktigaste miljömål. Det hål som inte behöver lagas är nämligen det mest miljövänliga. Nu har vi släppt en ny hållbarhetsrapport för 2019, läs den här på vår hemsida.

Folktandvården Stockholm är med runt 80 kliniker och uppemot 1,4 miljoner besök per år den största tandvårdsaktören i Stockholmsregionen. Vi arbetar hälsofrämjande med tonvikt på att förebygga ohälsa och behålla det friska friskt, med målet att förbättra tandhälsan i regionen.

Vi är miljöcertifierade sedan 2005 och vi driver ett framgångsrikt hållbarhetsarbete, bland annat genom att minska vårt klimatavtryck, vara resurseffektiva och arbeta hälsofrämjande. Vårt viktigaste miljömål är förbättrad tandhälsa, eftersom det hål som inte behöver lagas är det mest miljövänliga.

Under 2019 har vi genomfört en mängd insatser för ett långsiktigt hållbart samhälle. Här nedan ser du ett axplock. Läs gärna hela hållbarhetsrapporten, som du hittar via länken i slutet av nyheten.

Minskad klimatpåverkan och resursförbrukning

Genom klimatsmarta val av produkter, transporter och ny teknik samt effektiva arbetssätt kan vi minska vår klimatpåverkan och resursförbrukning. Några av våra utmaningar är att hitta mer klimatvänliga engångs- och flergångsmaterial, minska energiförbrukningen och utnyttja IT-lösningar och teknik på bästa sätt.

Digitalisering av våra arbetssätt kan också ge klimatvinster och spara resurser. Exempel på detta, som vi arbetat med under 2019, är digitala möten, sms-kallelser och digital skanning istället för traditionellt avtrycksmaterial i patientens mun.

Exempel på resultat 2019

  • En miljon färre utskrifter
  • 242 000 fler sms-kallelser än 2018
  • 59 procent minskade lustgasutsläpp jämfört med 2016, motsvarar 61 ton i koldioxidekvivalenter
  • 52 procent av insamlade IT-utrustningar återanvändes; miljöbesparing med 11,5 ton i koldioxidekvivalenter
  • 56 procent biobaserade stora plastförkläden; minskad klimatpåverkan med 27 ton i koldioxidekvivalenter
  • 14 procent biobaserade salivsugar och 99 procent biobaserade sopsäckar och soppåsar

Hälsofrämjande insatser

Inom Folktandvården Stockholm har vi ett hälsofrämjande arbetssätt och samverkar med många olika aktörer i samhället. Under 2019 har vi satsat på hälsofrämjande insatser för barn, ungdomar, vuxna och äldre.

Förebyggande redan från första tanden

Under 2019 fick nästan 6 000 familjer tandhälsoinformation vid barnhälsovården (BVC) eller Folktandvårdsklinik. Drygt 55 000 barn i förskoleklass och årskurs 5 fick information om tandhälsa av en fluortant eller fluorman.

Fler kariesfria 19-åringar

Andelen 19-åringar som aldrig haft karies, alltså hål i tänderna, har fortsatt att öka. Detta är mycket positivt då en god tandhälsa vid 19 års ålder innebär att risken för att utveckla karies senare är låg. Av de barn och ungdomar 3–23 år som bedömdes ha hög risk för karies hade nära 90 procent efter två månader fått behandling för att minska risken för fortsatt sjukdomsutveckling.

Över 90 000 vuxna patienter med Frisktandvård

Frisktandvården är Folktandvårdens unika koncept för att gemensamt med patienterna arbeta för friskare och gladare munnar. Frisktandvård är regelbunden tandvård till ett fast pris per månad. Det stimulerar till att fler ska gå regelbundet till tandvården, och på så sätt bibehålla en god tandhälsa.

Samarbete med sjukvården för bättre hälsa

Vi på Folktandvården Stockholm är involverade i flera hälsofrämjande projekt i samarbete med sjukvården. Där undersöker vi hur riskbedömningen av patienternas munhälsa ska kunna användas för att hitta ökade risker för somatisk ohälsa. Exempelvis:

  • Selektiv screening av patienter med ökad risk för diabetes typ 2 alternativt prediabetes identifierats och remitteras till primärvården.
  • En studie där syftet är att tidigt diagnostisera munhålecancer genom en enkel borstmetod av vita slemhinneförändringar i munhålan och AI-stödd analys.
  • Studien "Tugg och tänk" som studerar hur protetisk rehabilitering av ett bett med dålig tuggfunktion påverkar minnesfunktionen.

Mer om vårt hållbarhetsarbete och vår senaste hållbarhetsrapport