Rocka munnen - spelet mot karies

Nu lanserar Folktandvården Sverige ett mobilspel för barn – appen Rocka munnen – för att minska ökningen av karies. Rocka munnen som innehåller både spel och timer ska göra både barn och dig som förälder till bättre tandborstare.

När siffrorna visade en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn insåg vi på Folktandvården att det behövdes ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder.

– I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett uppspelt ”jag vill!” från barnen istället för ett tjatigt ”du måste” från föräldrarna, säger Eva-Karin Bergström, legitimerad tandhygienist, Folktandvården Västra Götaland.

Vår historia innehåller många bevis på hur vi på Folktandvården framgångsrikt har förändrat och förbättrat tandhälsan – och folkhälsan – i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista och har det blivit mer eller mindre en vardagsregel för både barn och vuxna som bidrar till att hålla en hälsosam livsstil.

– För att kunna fortsätta förebygga och vara världsbäst på friska tänder måste vi anpassa oss, utveckla oss och våga använda nya verktyg. I våra telefoner finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det är självklart att Folktandvården ska finnas med där och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, fortsätter Eva-Karin.

Samtliga Folktandvårdsorganisationer i hela landet står bakom den nya digitala satsningen med Rocka munnen för svensk folkhälsa och barntandvård.