Behandlingar och råd

Här svarar vi på vanliga frågor om behandlingar och ger råd.

Vilka behandlingar kan jag få hos er?

Hos oss får du hjälp med allt från vanlig tandvård, som till exempel undersökning, borttagning av tandsten och lagning av hål i tänderna, till avancerad tandvård. Läs mer om behandlingar

Kan jag få akut hjälp hos er?

Ja, vi har akuttider på våra kliniker inom allmäntandvården och dessutom en akutklinik på Kungsholmen.

Vad gör jag om mitt barn har slagit ut en tand?

Om det är en mjölktand: försök inte sätta tillbaka den. En permanent tand ska du däremot försöka sätta tillbaka på sin plats så fort som möjligt. Ifall tanden är smutsig, skölj hastigt av den med kallt vatten. Om det inte lyckas, lägg tanden under tungan eller i mjölk (absolut inte i vatten). I bägge fallen ska du söka upp oss på Folktandvården så att vi kan kontrollera ditt barns mun.

Kan tandställningen slita på tänderna?

Nej. Däremot kan det bildas bakterier och karies under tandställningen. Därför måste du vara extra noga med din munhygien.

Trasig tandställning – vad gör jag?

Det kan hända att den stabiliserande tråden eller fästena lossnar, eller att metallbågen/tråden glider åt sidan eller böjer sig. För att minska risken, undvik att bita i hårda eller sega saker. Om det ändå händer något med tandställningen ska du komma till oss. Vänta inte, då kan behandlingen ta längre tid.

Hur lång tid bör man vänta mellan två tandblekningar? Jag är inte nöjd med resultatet och vill bleka mer.

Det går inte att ge ett allmänt svar då det beror på om tänderna klarar ytterligare blekning. Kontakta den tandläkare eller tandhygienist som har hjälpt dig med blekningen så får du svar.

Jag har en fråga om tandvård, vart vänder jag mig?

Välkommen att ställa frågor till Folktandvårdens erfarna tandläkare: Fråga tandläkaren

Idrottar och undrar vad tandskydd är?

Tandskydd, intraorala skydd, stoppar man i munnen för att skydda tänderna vid sporter som till exempel ishockey eller kampsport. Tandskyddet anpassas individuellt genom att tandläkaren tar ett avtryck av dina tänder och skickar det till tandteknikern som gör skyddet i ett plastmaterial. Tandskyddet kan fås i olika färger och former, anpassat för den idrott du ägnar sig åt. I början kan det kännas obekvämt, men de flesta vänjer sig snabbt. Det är viktigt att tandskyddet görs rent efter varje gång med mjuk tandborste.