Tandsten

Tandsten är ett vanligt problem. När det väl har bildats tandsten kan du inte borsta bort den själv utan din tandhygienist eller tandläkare måste ta bort den med speciella verktyg.

Det börjar med placken, den bakteriebeläggning som lägger sig på dina tänder. Om placken får sitta kvar på tanden förenas den med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir till tandsten. På bara ett dygn hinner placken både bildas och stelna.

Två typer av tandsten

Salivsten bildas nära de stora spottkörtlarna. Det är vanligt med salivsten på insidan av framtänderna i underkäken. Den här typen av tandsten är först grynig med en vitaktig färg, men blir så småningom hårdare och mörkare i färgen. Du kan se det själv om du tittar i munnen med hjälp av en spegel.

Serumsten bildas i tandköttsfickor som blivit inflammerade. Den är hård redan från början och har en mörkbrun färgton. Serumsten fastnar ofta i små öar, som sitter hårt fast på tandens yta.

Ta bort tandstenen i tid

När placken har blivit tandsten täcker den tandköttskanten och det gör att du inte kommer åt att borsta rent där. Det kan leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. Det är alltså viktigt att tandsten tas bort i tid.

Förebygg tandsten

Bästa sättet att motverka och minska risken för tandsten är att göra rent tänderna varje dag och besöka tandhygienisten eller tandläkaren regelbundet. Boka tid online

Borsta noga med mjuk tandborste. Om du har en tendens att få salivsten kan du använda en tandkräm som minskar tandstensbildningen.

Håll rent mellan tänderna. Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar för att få bort bakterier och matrester som kan finnas kvar efter att du borstat tänderna. Din tandläkare eller tandhygienist kan hjälpa till med vad som passar bäst för dig.