Hål i tänderna

Här berättar vi vad hål i tänderna – karies – är och vad du kan göra för att förebygga det.

Karies är en skada på tändernas emalj. Om karies inte behandlas i tid blir det hål i tanden.

Det börjar med en syraattack

Varje gång vi äter och dricker något annat än vatten bildar bakterierna på tandytan en syra i munnen. Då utsätts tänderna för en så kallad syraattack. Saliven i munnen neutraliserar syran.

Om tänderna får vila mellan varje gång du stoppar något i munnen så hinner saliven göra sitt jobb och stoppa syraattackerna. Därför är det viktigt att inte småäta.

Plack bildas

Karies trivs bäst där du inte kommer åt med tandborsten. I kindtändernas gropigheter till exempel. Karies trivs också mellan tänderna, vid tandköttskanten och i kanten på gamla fyllningar.

Här kan det lätt byggas upp plack, en tunn och vanligtvis färglös bakteriebeläggning på tänderna. Om den får sitta kvar kan den orsaka karies eller tandköttsinflammation.

Hur upptäcks karies?

Du kan se början till karies som en vit, matt rand eller brunaktig fläck. Karies som sitter mellan tänderna är svårare att upptäcka. Karies känns inte. Därför kan ett litet hål bli större utan att du märker något. Om hålet når fram till pulpan, tandens rot och nerv, gör det ont. Men så länge du besöker oss regelbundet, är risken inte så stor att det händer dig.

Boka tid hos oss på Folktandvården om du misstänker karies.
Boka tid online

Karies kan läka

Karies som upptäcks tidigt kan läka. Det gäller att borsta noga med fluortandkräm och låta tänderna vila mellan varje mål. Tandläkaren kan ta bort tidig karies genom att behandla med fluor.