Vanliga symtom, orsaker och behandlingar för tandlossning

Tandlossning är en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av en inflammation i tandköttet.

Tandlossning kallas även parodontit och orsakas av bakterier som leder till en inflammation i tandköttet. Med tiden skapas en djup ficka mellan tand och tandkött när bakterierna växer ned på tandroten. Om inflammationen inte stoppas i tid, angrips fästet för tänderna. Sjukdomen är vanligtvis långsam och kan pågå i flera år innan tänderna lossnar.

Symptom på tandlossning

För att minska risken för tandlossning ska du vara uppmärksam på tandsten och tandköttsinflammationer. Inflammationen gör inte ont och förloppet är långsamt, därför kan det vara svårt att själv upptäcka att man har tandlossning. Om sjukdomen har gått långt kan man känna att en eller flera tänder är lösa.

Tandtsten

Tandsten bildas av bakteriebeläggningar på tänderna, så kallat plack. Plack som inte borstas bort stelnar till tandsten. Tandstenen måste skrapas bort av din tandhygienist eller tandläkare.

Tandköttsinflammation

Ett friskt tandkött är fast och sluter tätt till om varje tand. Tandköttsinflammation (gingivit) kan visa sig genom att tandköttet blöder och ömmar när du borstar tänderna.

Inflammationen kan du ofta bota själv genom att använda tandborste och tandtråd eller mellanrumsborstar flitigt. Då brukar inflammationen läka inom ett par veckor. Var extra noggrann med rengöringen om tandköttet ömmar och blöder.(Om du är rökare kan du ha inflammation i tandköttet utan att det blöder.) Se skötselråd längre ner på sidan.

Vad händer vid tandlossning?

Tändernas rot sitter fast i käkbenet. Mellan tandköttet och tanden finns en ficka som i en frisk mun är cirka 1-3 millimeter djup.

Om tänderna inte rengörs ordentligt, samlas bakterier vid tandköttskanten. Det leder till en inflammation som gör att tandköttsfickan fördjupas. Ju djupare ficka desto svårare att göra rent, och desto mer kan bakterier bildas och tränga allt längre ner.

Om inflammationen inte behandlas i tid kan bakterierna växa ned på rotytan och käkbenet angripas. Så småningom förstörs fästet för tanden och den kan lossna.

Upptäcks vid undersökning

Vid en vanlig undersökning kontrollerar tandhygienisten eller tandläkaren din mun och mäter tandköttsfickorna. Tändernas fäste i käkbenet kontrolleras med röntgen. Genom att regelbundet gå till tandvården upptäcks tandlossning oftast redan i ett tidigt skede.
Läs mer och boka undersökning

Så behandlas tandlossning

Ju tidigare tecknen på tandlossning upptäcks, desto bättre. Behandlingen går dels ut på att du får lära dig att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag, dels på att tandläkaren eller tandhygienisten tar bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut.
Läs mer om behandling vid tandlossning

Finns det någon medicin?

Parodontit är en infektionssjukdom och kan inte botas med antibiotika. Munsköljning har ingen effekt av betydelse. Din egen insats är avgörande för ett gott resultat. Du måste också fortsätta att gå regelbundet till din tandhygienist.

Orsaker till tandlossning

Tandlossning är i grunden en ärftlig sjukdom. Riskfaktorer som dålig munhygien, tandsten, rökning och vissa sjukdomar som diabetes kan skynda på förloppet.

Du kan förebygga tandlossning

  • Borsta tänderna noggrant morgon och kväll.
  • Gör rent mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar varje dag.
  • Rök inte.
  • Var extra noggrann med rengöringen om tandköttet ömmar och blöder.
  • Besök tandvården regelbundet. Ju tidigare problemen upptäcks, desto bättre.

Fler skötselråd:
Borsta tänderna på rätt sätt
Tandtråd, tandstickor, mellanrumsborstar

Kontakta Folktandvården

  • Om tandköttsinflammationen inte går över efter två veckors noggrann rengöring.
  • Om du misstänker att du har tandlossning.

Kontaktuppgifter och mer information:
Behandling vid tandlossning