När kommer tänderna?

De första mjölktänderna brukar titta fram vid 6-8 månaders ålder, men det kan också ta upp till ett år. Här kan du läsa om tändernas utveckling från mjölktänder till permanenta tänder.

Litet barn. Foto: Juliana Wiklund

Vi människor får två uppsättningar tänder. De första kallas mjölktänder eller primära tänder. Sedan kommer vuxentänderna, som även kallas permanenta tänder.

Mjölktänder

Mjölktänderna är viktiga för att ditt barn ska äta, prata, skratta och må bra ända upp till 10-12 år. Mjölktänderna ser också till att de permanenta tänderna hamnar på rätt plats i munnen.

När kommer första tanden?

Barns tänder börjad utvecklas i mammans mage, redan under graviditeten. Det händer till och med att barn föds med synliga tänder i munnen.

Illustration över när barn får sina första tänder.

6-8 månader. Nu kommer de första tänderna

Nu kommer vanligtvis de första tänderna fram. Kanske sker det tidigare eller senare. Det kan ta upp till ett år. Först kommer ofta framtänderna i underkäken och sedan framtänderna i överkäken. Så småningom kommer kindtänder och hörntänder.

När de första tänderna kommer, kan de komma lite snett och vint och med stora mellanrum. Detta rättar till sig allt eftersom det kommer fler tänder och är ingenting att oroa sig för.

Många föräldrar berättar att deras barn får lite feber eller diarré när en tand är på väg. Men om det verkligen beror på tänderna, eller att de blivit smittade av något just då, är osäkert. När tänderna börjar komma fram kliar det. Då kan det kännas skönt att få något att bita på eller att gnugga tänder och tandkött lite grann.

3 år. Alla 20 mjölktänder

Nästan alla barn har fått sina 20 mjölktänder i treårsåldern.

5-6 år. Börjar tappa tänderna

Nu börjar oftast mjölktänderna att trilla ut i ungefär samma ordning som de kom.

När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att deras rötter försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Allt eftersom mjölktänderna lossnar kommer de nya, permanenta tänderna fram.

Vill mjölktanden inte lossna fast den bara hänger på en liten tunn tråd? Här får du råd: Lösa mjölktänder

12 år. Tappat alla mjölktänder

Nu har de flesta barn tappat alla sina mjölktänder.

Permanenta, vuxna tänder

Allt eftersom mjölktänderna lossnar växer nya, permanenta tänder fram. Var rädd om dem, de ska hålla hela livet.

När kommer vuxentänderna?

Det varierar från barn till barn. Ungefär så här brukar det se ut:

5-7 år. Sexårständerna kommer

Den första vuxna tanden är oftast en framtand i underkäken. Flickor brukar få tänder något tidigare än pojkar. Ungefär samtidigt kommer sexårständerna, de första kindtänderna. Håll utkik längst bak i munnen. Sexårständerna är svåra att hålla rena och behöver extra omsorg.

Vid tandväxlingen kan det se lite trångt ut i bettet, men det brukar rätta till sig när käkarna växer.

11–12 år. Alla 28 vuxentänder

Nu har de flesta fått alla sina 28 tänder. 14 tänder i varje käke.

När kommer visdomständerna?

Vid cirka 18–26 år kommer de fyra visdomständerna längst bak i munnen. Ibland dyker de upp först i 30-årsåldern, och ibland kommer de inte alls. Man klarar sig bra utan visdomständer. Ungefär var fjärde vuxen i Sverige saknar en eller flera visdomständer.

Bra att veta om barns tänder

  • Mjölktänderna är mindre än vuxentänderna, för att passa det lilla barnets mun.
  • Mjölktänder och permanenta tänder är uppbyggda på samma sätt. De har en krona och rot. Kronan är den del som syns i munnen, roten sitter fäst i käkbenet.
  • Om mjölktänderna varit väldigt vita eller nästan blåskimrande så är de nya permanenta tänderna lite mer gula i färgtonen.
  • Nya tänder är känsliga. Först efter 1–2 år har emaljen bildat en hård och skyddande yta.

Se bild på tandens uppbyggnad