Plastning av barns tänder

För barn som löper stor risk att drabbas av hål i tänderna är plastning av sexårständerna, eller fissurförsegling som det också kallas, en bra förebyggande lösning.

Behandlingen innebär att tanden skyddas med ett tunt skikt av plast. Det leder till att fler och fler barn slipper laga sina permanenta tänder. Ofta erbjuder vi också försegling av nästa stora kindtand som kommer när barnet är i tolvårsåldern.

Varför plastning av tänder?

När sexårständerna kommer har ibland käkens tillväxt inte hunnit med. Därför kan det vara trångt om utrymme för den nya permanenta tanden. Sexårstanden har dessutom djupa fåror (fissurer) som gör det extra svårt att hålla riktigt rent. Det gör att sexårständerna ofta drabbas av hål, karies.

Enkelt och smärtfritt

Behandlingen är enkel och smärtfri. Den utförs av tandläkare, tandsköterska eller tandhygienist och tar bara några minuter. Barnen brukar tycka att det går bra.

  • Först rengörs tanden.
  • Tuggytan behandlas sedan med en svag syra för att plasten ska fästa.
  • Fårorna i tanden fylls sedan ut med ett tunt lager plast.
  • En speciell lampa får plasten att stelna.

Plasten gör att bakterier får svårare att få fäste på tanden. Blockeringen ger ett långvarigt skydd.

Borsta noga när tanden är på väg

För att göra fissurförseglingen måste hela tandens tuggyta ha kommit fram genom tandköttet. Ibland tar det lång tid innan tanden är helt framme och under tiden är det extra viktigt att borsta tuggytan riktigt ren för att undvika hål.