Bidraget dras av när du ska betala för ditt tandvårdsbesök och din tandläkare eller tandhygienist får sedan ersättning från Försäkringskassan. Varje år får du ett nytt bidrag som du kan spara upp till två år. Om du redan har hunnit använda upp ditt bidrag i år, så kommer höjningen med i bidraget som du får nästa år.

Så mycket får du i bidrag

Det allmänna tandvårdsbidraget varierar beroende på din ålder.   

  • 23 till 29 år: 600 kronor per år
  • 30 till 64 år: 300 kronor per år
  • 65 är och uppåt: 600 kronor per år

Åldern räknas från och med respektive till och med det år du fyller, till exempel från och med 23 år till och med 29 år.

Du kan spara ditt tandvårdsbidrag i upp till två år. Som mest kan du alltså ha 1 200 kronor respektive 600 kronor, beroende på ålder, att använda till din tandvård.

Det allmänna tandvårdsbidraget är en del av det statliga tandvårdsstödet, som består av det allmänna tandvårdsbidraget, ett högkostnadsskydd och ett särskilt tandvårdsbidrag, STB. 

Fler ska ha råd att gå till tandläkaren

Det är riksdagen som har beslutat att höja det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) med 100 procent, för att fler ska kunna besöka tandvården regelbundet. Så här säger socialministern i ett pressmeddelande: 

”Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Det går bra för Sverige nu, och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Med den här satsningen tar vi ett viktigt steg mot en mer jämlik tandhälsa och stärker den svenska modellen.”

Pressmeddelande från Regeringen