Glada barn som visar sina tänder efter besök hos Folktandvården Stockholm.

Senast uppdaterad: 05 oktober 2021

Barns tänder

Lyssna

Vi på Folktandvården har lång erfarenhet av tandvård för barn och ungdomar - nästan 75 procent av alla barn i Stockholm går hos oss. Vi ger dig tips och råd om hur du hjälper ditt barn att få starka och friska tänder.

Folktandvården kan barntandvård

Första kontakten med oss på Folktandvården sker ofta via barnavårdscentralen, BVC, innan ditt barn fyllt två år. Då tittar vi på ditt barns tänder och ger dig tips om hur du ska sköta dem på bästa sätt. När ditt barn sen ska fylla tre år får du erbjudande om att lista ditt barn hos oss. I dag är cirka tre av fyra barn i Stockholm listade hos någon av våra kliniker.

Gratis för barn och ungdomar

Det är gratis för barn att gå till tandläkaren. För ungdomar är det gratis till och med den sista december det år du fyller 23 år. Från och med den 1 januari det året du fyller 24 år börjar du betala för din tandvård. I den fria barn- och ungdomstandvården ingår all tandvård du behöver. Undantaget är estetisk tandvård, som till exempel tandblekning och tandreglering.

Barns tänder undersöks regelbundet

Barn som är listade hos oss erbjuds att komma på undersökning minst vartannat år. Det är barnets individuella behov som avgör hur ofta barnet ska komma till oss. I allmänhet har barn i Sverige så bra tänder att det räcker att komma vartannat år, men en del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare. Alla listade barn får automatiskt en kallelse när det är dags att besöka oss.

Specialisttandvård för barn och unga

För barn och ungdomar med speciella behov kan vi skicka remiss till någon av våra specialistkliniker inom barntandvård. Våra specialister är vana att ta hand om barn med tandvårdsrädsla och barn med olika sjukdomar eller funktionsvariationer. Kontakta din klinik för hjälp med eventuell remiss.

Mjölktänder och vuxentänder

Vi människor får två uppsättningar tänder. De första kallas mjölktänder eller primära tänder. Sedan kommer vuxentänderna, som även kallas permanenta tänder. När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att deras rötter försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Allt eftersom mjölktänderna lossnar kommer de nya, permanenta tänderna fram.

Ibland kan tänderna komma lite snett och med stora mellanrum, men det rättar till sig allt eftersom det kommer fler tänder och är ingenting att oroa sig för. Om mjölktänderna varit väldigt vita eller nästan blåskimrande så kommer de nya permanenta tänderna också vara lite mer gula i färgtonen.

Under respektive åldersgrupp får du information och råd om barns tandhälsa.

Mat och dryck

Tänderna behöver vila mellan varje måltid, de behöver ett par timmars paus från både mat och dryck. Därför är det bra om ditt barn undviker att småäta. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de frätande syror som bildas i munnen när vi äter eller dricker någonting annat än vatten. Är ditt barn törstigt är alltid vatten det bästa för tänderna.

Sötsaker

Söt dryck, juice eller mjölk ökar liksom godis och andra sötsaker risken för hål i tänderna. Det gäller särskilt under natten, eftersom salivproduktionen är lägre när vi sover. Det bästa är att dricka och äta söta livsmedel bara en gång i veckan och vid ett och samma tillfälle, då sker ingen skada i munnen.