Tandvårdsfobi

Är du så rädd för tandläkaren att du inte går till tandvården fast du verkligen behöver? Vi kan hjälpa dig.

Tandläkare i samtal med kund. Foto: Stefan Bohlin

Cirka fem procent av befolkningen lider av en så stark tandvårdsrädsla att de oftast undviker all kontakt med tandvården under flera år, trots ibland svåra smärtor från tänder och käkar.

Tandvårdsfobi kallas ibland även för "tandläkarskräck", men vanligtvis är det inte tandläkaren som person man är rädd för, utan själva situationen, tandläkarens instrument och utrustning samt smärta vid behandlingen.

Behandlingsprogram

Vi erbjuder ett behandlingsprogram för dig som lider av extrem tandvårdsrädsla. Programmet har ett kognitiv-beteendeterapeutiskt upplägg som syftar till att ge dig möjlighet att arbeta med att minska din rädsla. Behandlingsarbetet sker i samarbete med psykolog och tandvårdsteam (tandläkare och tandsköterska).

Enligt internationella studier ger denna typ av behandlig goda och kvarstående resultat för cirka 80 procent av patienterna. För att den starka rädslan inte ska komma tillbaka är det viktigt att ha en regelbunden kontakt med den vanliga tandvården efter avslutad behandling.

Vi erbjuder även tandvård under olika former av lugnande medicinering, lustgas eller narkos i de fall behandlingsprogrammet inte är aktuellt.

Daniel har fått hjälp att slippa sin tandvårdsrädsla

Daniel är före detta tandvårdsrädd. Han beskriver sin panik hos tandläkaren som att sitta fast i käften på en haj. Idag har han fått professionell hjälp med sin tandvårdsrädsla genom vårt behandlingsprogram.

"Nu är jag av med min rädsla. Jag har inte ont, mina problem i munnen är borta, jag behöver inte skämmas och kan skratta med öppen mun."

Ekonomiskt stöd

Du som är tandvårdsrädd kan i vissa fall få ekonomiskt stöd för att bearbeta din rädsla. Kravet är att du är motiverad och beredd att satsa på behandling och att du har ett visst behov av tandvård. Vi hjälper dig med ansökan om ekonomiskt stöd för behandling av rädslan.

Intyg krävs

Intyg som bekräftar att du lider av en extrem rädsla för tandvård får du genom någon av våra kliniker som har speciella tandvårdsteam för behandling av extrem tandvårdsrädsla. Intyget utfärdas av legitimerad psykolog. Du behöver även ett intyg från tandläkare, detta får du på samma sätt.

Tala med din tandläkare så får du veta mer om ekonomiskt stöd vid tandvårdsrädsla.

Tandvårdsrädda barn

Våra speciella tandvårdsteam tar också emot barn som är mycket rädda eller vägrar gå till tandläkaren. Även inom specialiserad barntandvård tar vi hand om barn som är mycket tandvårdsrädda. Till specialisttandvården kommer du efter remiss från allmäntandvården.

Vill ni delta i studie om tandvårdsrädda barn?

Har ditt barn "tandläkarskräck" eller rädsla för bedövningsspruta när ni är hos tandläkaren? Nu har ni möjlighet att vara med i ett forskningsprojekt med målet att hjälpa barn och ungdomar med tandvårdsrädsla genom kognitiv beteendeterapi via internet. Läs mer och anmäl er

Låt oss hjälpa dig

Vi vet hur svårt det första steget kan vara. Kontakta någon av våra nedanstående kliniker så får du prata med våra erfarna medarbetare som kan hjälpa dig med hur du ska gå tillväga.

Kliniker

Kliniker
Klinik Telefonnummer
Danderyds sjukhus 08-123 162 60
Karolinska Huddinge 08-585 805 00
Åkersberga 08-123 163 00