Laser

Laser används för att laga tänder, behandla tandlossning och motverka ilningar i tänderna. Laser uppskattas ofta av den som tycker att den vanliga tandläkarborren är obehaglig.

Tandläkare visar hur laser fungerar. Foto: Stefan Bohlin

Med laser används inte den vanliga tandläkarborren. De flesta upplever att ljudet är annorlunda och man slipper borrens vibrationer. Därför kan laser passa dig som är tandvårdsrädd.

En exakt behandling

Laserbehandlingen fungerar så att när laserstrålen kombineras med vattenmolekyler bildas små explosioner på tandens yta som tar bort all karies från tanden och alla kariesbakterier. Behandlingen är väldigt exakt och i och med att man oftast kan laga tänder utan bedövning, får tandläkaren möjlighet att laga flera tänder på samma gång.

Laser är även bra vid operationer då den ger finare sårytor, mindre blödning och dessutom får man en betydligt snabbare och finare läkning.

Nackdelar med laser

Nackdelen är att behandlingen i vissa fall tar längre tid än vanligt. Tekniken har också vissa begränsningar och passar inte för alla behandlingar. Det går till exempel inte att ta bort guldfyllningar, amalgamfyllningar eller hårda porslinsfyllningar. Behandlingen är dock ett bra komplement att ta till när fyllningarna har tagits bort med den vanliga borren.

Var finns laser och vad kostar det?

Laser finns på några kliniker inom allmäntandvården, se nedan. Om du är intresserad av behandling med laser, ring någon av klinikerna för mer information.

Behandlingen startar alltid med undersökning och vid behov röntgen. Utöver kostnaden för laserbehandling tillkommer även kostnaden för exempelvis själva lagningen eller tandstensborttagningen.

Prisexempel
Rubrik Pris
Laser per behandlingstillfälle 300 kr

Se alla priser

Kliniker

Kliniker
Klinik Telefonnummer
Sickla 08-123 167 20